Home Handleiding Trends in grafisch ontwerp die je niet mag missen

Trends in grafisch ontwerp die je niet mag missen

0
Trends in grafisch ontwerp die je niet mag missen

[ad_1]
# Trends in grafisch ontwerp die je niet mag missen

Als grafisch ontwerper is het belangrijk om voortdurend op de hoogte te blijven van nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de industrie. Het kan het verschil maken tussen een middelmatig en een opvallend ontwerp. Er zijn verschillende trends die de grafische ontwerpers in 2021 en daarna niet mogen missen. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste trends in grafisch ontwerp.

## H1: Minimalistische ontwerpen

Minimalisme is al een paar jaar een populair ontwerpthema, maar het blijft relevant en fris aanvoelen. Met minimale ontwerpen draait alles om de juiste balans tussen de elementen op de pagina. Dit betekent minder kleur, minder tekst, minder vormen en minder foto’s. Het creëert een nette, geordende en professionele look. Een minimalistisch ontwerp is ook veel toegankelijker voor mensen met een handicap, omdat het de inhoud eenvoudig en duidelijk organiseert.

## H2: Zakelijke stijl geometrische ontwerpen

Mensen zijn dol op geometrische vormen. En terecht, want ze geven het ontwerp iets moderns en tijdloos. Geometrische stijlen werden vroeger voornamelijk gebruikt in logo’s en branding, nu zijn het echter hele websites. Meer en meer bedrijven passen geometrische shapes toe in hun ontwerpen. Door vormen te gebruiken die verband houden met een specifiek bedrijf, kan het merk zich goed onderscheiden en blijft het in het geheugen van mensen.

## H3: Handgeschreven letters

Het gebruik van handgeschreven teksten geeft een persoonlijk tintje aan de communicatie van een bedrijf. Het creëert een fijngevoelige en meer menselijke benadering. Handgeschreven teksten worden ook steeds populairder in de digitale wereld, vanwege hun mogelijkheid om het ontwerp van een website te verbeteren. Het is een perfect tegenwicht voor strakke, zakelijke ontwerpen en geeft je merk een unieke uitstraling.

## H2: 3D ontwerpen

3D ontwerpen in grafische ontwerpen werden al eerder in allerlei toepassingen gebruikt, maar dit jaar winnen ze aan populariteit. 3D-ontwerpen hebben namelijk een sterke visuele uitstraling en doen het goed bij zowel het productontwerp als het website design. 3D ontwerpen passen bij elke sector en elk merk, vanwege de unieke en creatieve presentatie.

## H3: Sterk gebruik van kleur

Een sterke kleurkeuze is een van de belangrijkste elementen van elk grafisch ontwerp. Dit jaar zien we opmerkelijke verstoringen van de kleuren met opvallende contrasterende kleuren. Dit helpt teksten en afbeeldingen op een pagina leesbaarder te maken en de aandacht van de bezoeker te trekken. Het gebruik van kleur kan ook patronen breken en een focus leggen op de belangrijkste inhoud.

## H2: Omlijningen

Omlijningen zijn niet nieuw, maar ze winnen wel aan kracht in 2021. Ze zijn een mooie aanvulling in de minimalistische ontwerpen, omdat het ontwerp nauwelijks wordt beïnvloed door hun toevoeging. Het gebruik van contourlijnen geeft de ontwerper meer controle over de gebieden waar de aandacht van de gebruiker wordt geleid en verhoogt de focus op de inhoud.

## H3: Mengen van illustratie en beelden

De combinatie van beeld en illustratie is ook dit jaar een opkomende trend. Het gebruik van de illustraties naast afbeeldingen geeft extra kracht en dynamiek aan het ontwerp. Het opent veel deuren om een bord duidelijker, vermakelijker en interessanter te maken. Illustrator en fotograaf kunnen hierbij hun krachten bundelen.

## H2: Overmatig gebruik van tekst zorgvuldig uitgelicht

Tekst kan bijna alles verkopen als je het goed gebruikt. Het is dan ook bekend dat websites met kwalitatief goede inhoud meer concurrentievoordeel hebben. Websites met overtollige tekst die zorgvuldig is uitgelicht, winnen aan aandacht. Tekst, in verschillende lettertypen en groottes, zorgt voor rust/ritme en belangrijke woorden worden daardoor netjes uitgelicht.

## H4: Flexibele typografie

Flexibele typografie wint aan populariteit vanwege zijn bijna oneindige gebruiksmogelijkheden. Het is ontworpen zodat de grootte en positie van het lettertype kan worden aangepast aan de grootte van het apparaat dat wordt gebruikt. Dit vereist nauwkeurigheid en technische vaardigheden, maar het resultaat is een betere ervaring voor de gebruiker.

## H4: Brutalisme

Misschien ken je Brutalisme al voor het vastgoed, maar designers adopteren deze stijl ook steeds vaker voor webdesign. Brutalistische ontwerpen kenmerken zich door hun ‘ruwe’ handgemaakte ontwerpen, voornamelijk in zwart-wit en grijstinten. De stijl dient als uitlaatklep voor een ontwerper om zich zonder beperkingen creatief uit te drukken

## H4: Conversional UI

Een nieuwe benadering van gebruikersinterface-ontwerp is “conversational UI” ofwel voeren van een ‘gesprek’. Conversational UI is ontstaan doordat de natuurlijke taal van mensen nog niet perfect in de technologie is opgenomen. Dit houd in dat de gebruiker kan ‘kletsen’ en reageren op het scherm. Het ontwerp is ontworpen op basis van de natuurlijke taal van de gebruiker, in plaats van op basis van duidelijk gedefinieerde pictogrammen en knoppen.

# H1:Conclusie

Grafisch ontwerp, net als andere aspecten van de technologie, evolueert constant. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen om een concurrentievoordeel te behouden. Minimalistische ontwerpen, geometrische vormen en handgeschreven lettertypes zijn slechts enkele van de trends in 2021 en verder. Designers die de grens van traditionele ontwerpmethoden durven te overschrijden, zijn in staat om een nieuwe en spannende wereld van ontwerp te ontdekken. Om met deze ontwikkelingen mee te gaan, is er nodige discipline en professionele kennis nodig.

# H2:FAQ

## 1. Wat is brutalisme en hoe pas je het toe op grafisch ontwerp?

Brutalisme is een stijl van webdesign dat vaak kenmerkt wordt door “ruwe”, handgemaakte ontwerpen, voornamelijk in zwart-wit en grijstinten. Het wordt gebruikt om te experimenteren met een “doe-het-zelf” -benadering van de grafische vormgeving en om af te wijken van traditionele ontwerpprincipes.

## 2. Hoe kan 3D-ontwerp worden gebruikt in grafisch ontwerp?

3D-ontwerp kan in veel verschillende toepassingen worden gebruikt, waaronder productontwerp, verpakkingsontwerp en website-ontwerp. Het is een populaire keuze vanwege de sterkere visuele esthetiek.

## 3. Waarom is minimalistisch ontwerp een populair thema geworden in de grafische vormgeving?

Minimalistisch ontwerp is een populaire keuze geworden vanwege de focus op eenvoud en netheid. Het biedt een strakke en professionele uitstraling die gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met een handicap.

## 4. Waarom is flexibele typografie belangrijk in grafisch ontwerp?

Flexibele typografie is belangrijk omdat het ontworpen is zodat de grootte en positie van het lettertype kan worden aangepast aan de grootte van het apparaat dat wordt gebruikt. Hierdoor is het ontwerp beter afgestemd op de ervaring van de gebruiker.

## 5. Welke voordelen heeft conversational UI voor gebruikers?

Het voordeel van conversational UI is dat het de gebruiker in staat stelt om op een natuurlijke en vloeiende manier te communiceren met de technologie. In plaats van op knoppen en afbeeldingen te klikken, kunnen gebruikers hun eigen woorden en zinnen gebruiken om hun wensen en behoeften te communiceren.

## 6. Hoe kan omlijning worden gebruikt in grafisch ontwerp?

Omlijning kan worden gebruikt als een middel om de aandacht van de gebruiker te richten op specifieke delen van het ontwerp. Het maakt het ook mogelijk om meer controle te hebben over de gebieden waar de aandacht van de gebruiker wordt geleid.

## 7. Wat zijn de opvallendste kleurtrends in grafisch ontwerp?

De kleurtrend van dit jaar omvat opvallende contrasterende kleuren. Er wordt vaak gebruik gemaakt van veranderende kleuren in omlijningen, van felrood tot felroze of donkerblauw tot babyblauw om aandacht te trekken.

# H2:Bronnen

– Behance.net
– Dribbble.com
– Adobe Design Trends
– YouTube – Graphic Design Tips & Tricks
– The Dieline
– Dezeen
– Design Week
[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here