Sunday, February 25, 2024
HomeEntertainmentPresenteer je eigen improv comedy show met deze tools

Presenteer je eigen improv comedy show met deze tools

Presenteer je eigen improv comedy show met deze tools

Improvisatie comedy, ook wel bekend als improv, is een vorm van theater waarbij de spelers scènes uitvoeren zonder voorafgaande planning of scripts. Deze vorm van entertainment is steeds populairder geworden, met het publiek dat zich verheugt op de onvoorspelbaarheid en hilariteit van de shows. Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van je eigen improv comedy show, zijn er verschillende tools en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je gewenste show op poten te zetten.

Hulpmiddelen voor improvisatie comedy

 1. Spelkaarten: Improv comedy-spelkaarten zijn een handige tool om te gebruiken voor de planning van scènes. Ze bevatten woorden of zinnen die de spelers op het podium kunnen gebruiken als inspiratie voor hun improvisaties.
  • Bijvoorbeeld: ‘Waarom ben je zo laat?’, ‘Wat is het beste stuk advies dat je ooit hebt gehad?’.
 2. Improv-comedy-spellen: Er zijn talloze improvisatiespellen voor comedy die je kunt spelen tijdens je show. Een paar voorbeelden zijn ‘Ja, en…’, ‘De expert’, en ‘De wereldberoemde spreker’.
  • ‘Ja, en…’ vereist dat elke speler reageert op wat de vorige speler heeft gezegd met de woorden ‘Ja, en…’, waardoor een verhaallijn ontstaat.
  • ‘De expert’ daagt spelers uit om te improviseren als experts op gebieden waar ze totaal geen verstand van hebben.
  • ‘De wereldberoemde spreker’ is een spel waarbij de speler zich moet voorstellen dat ze een bekende persoonlijkheid zijn en een toespraak geven.
 3. Improv-comedy-trainingen: Wil je jezelf of je spelers trainen om beter te worden in improvisatie comedy? Er zijn talloze trainingen beschikbaar online of offline, in groepsverband of individueel.
  • Een paar voorbeelden zijn ‘Comedy Improv for Everyone’ en ‘Improv for Writers’.
 4. Locatie: Een belangrijk onderdeel van een improv comedy-show is de locatie. Idealiter wil je een kleine, intieme ruimte vinden waar het publiek zich op zijn gemak voelt en dichtbij de actie kan komen.
  • Denk bijvoorbeeld aan een comedy-club, een cafétheater of een kleine concertzaal. De locatie moet voldoende zitplaatsen hebben en een podium, licht- en geluidsinstallaties zijn belangrijk om een goede show te kunnen houden.

Het organiseren van je improv comedy-show

Nu je weet welke hulpmiddelen je kunt gebruiken, is het belangrijk om te weten hoe je een improv-comedy-show organiseert.

Stel je cast samen

Het eerste wat je moet doen is het samenstellen van je cast. Je hebt minimaal 4 spelers nodig, maar er kunnen ook meer spelers bij betrokken worden. Voor een dynamische show willen je een mix van ervaren spelers en beginners.

Schrijf een script

Bij improv comedy is schrijven van een script niet gebruikelijk. In plaats daarvan maak je een overzicht van de belangrijkste thema’s en verhalen die je tijdens de show wilt vertellen. Bedenk ook hoe de spelers deze elementen kunnen integreren in hun scènes.

Plan je scènes

Je wilt een gevarieerde mix van scènes, met verschillende improv-games, muziek en sketches. Plan voor elke scène enkele kernwoorden die de spelers als inspiratie kunnen gebruiken.

Oefen

Oefenen is belangrijk voor een goede show. Zorg ervoor dat alle spelers genoeg tijd hebben om te oefenen en om zich vertrouwd te maken met de gekozen improv games.

Promoot je show

De juiste promotie is belangrijk voor het aantrekken van publiek. Maak gebruik van sociale media, flyeren en lokale advertenties om aandacht voor je show te creëren.

FAQ

 1. Hoe lang moet een improv comedy-show duren?
  Een standaardshow duurt 90 minuten, inclusief pauze. Dit is inclusief 5-7 scènes met elke scène dat gemiddeld 10-15 minuten duurt.

 2. Hoe kies ik mijn spelers?
  Kijk naar hoe de spelers op het podium met elkaar omgaan. Zoek spelers die elkaar aanvullen en op elkaar inspelen. Probeer ook om spelers met verschillende speelniveaus te combineren.

 3. Moet ik ervaring hebben om te beginnen met improv comedy?
  Nee, een basisbegrip van improvisatietechnieken is handig, maar beginners kunnen ook instappen.

 4. Kan improv comedy gevoelige thema’s bevatten?
  Ja, improv comedy kan gevoelige onderwerpen bevatten, maar zorg ervoor dat de spelers dit met respect behandelen en dat het publiek weet wat zij kunnen verwachten.

 5. Kan ik geld verdienen met improv comedy-shows?
  Ja, je kunt inkomsten genereren uit je shows door kaartverkoop of door sponsoring.

 6. Welke uitrusting heb ik nodig?
  Een microfoon, podiumlichten, en eventuele muziekinstrumenten zijn de belangrijkste uitrusting die je nodig hebt.

 7. Moet ik zelf de show leiden?
  Ja, tijdens de show ben jij verantwoordelijk voor het verloop ervan. Zorg ervoor dat je goede nodig hebt en afspraken hebt gemaakt over het verloop.

Conclusie

Het organiseren van een improv comedy-show kan een ongelooflijk leuke manier zijn om creativiteit te stimuleren en een gevoel van saamhorigheid te creëren. Door de juiste hulpmiddelen te gebruiken en het plannen van de juiste scènes, kun je een onvergetelijke avond creëren. Houd rekening met de FAQ en promoot je show op de juiste plaatsen, zodat je publiek kunt aantrekken en genereer inkomsten. Gebruik deze tools en ideeën om je eigen perfecte improv comedy-show te presenteren!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments